Poprawa zdrowia

kanapki-i-sokNastała era ćwiczeń fizycznych i zdrowego odżywiania. Spożywamy duże ilości białka i analizujemy dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, jednak niewiele osób zastanawia się nad tym, czy dostarcza organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych z owoców i warzyw, które wpływają na zdrowie i kondycje. Większość osób często zjada jakieś owoce, jednak zazwyczaj jest ich za mało. Powinniśmy każdego dnia spełniać zapotrzebowanie organizmu na witaminy. Mimo tego, że wszyscy mamy bardzo dobry dostęp do owoców i warzyw, to nie staramy się zjadać ich codziennie. Dla wielu osób warzywa nie są smaczne, przez co raczej się ich unika. Owoce są zazwyczaj słodkie, dlatego więcej osób po nie sięga, jednak nie robimy tego codziennie i nie zjadamy ich odpowiednią ilość.

Soki owocowe

Aby znaleźć sposób na spełnienie dziennego zapotrzebowania na witaminy i wartości odżywcze z owoców i warzyw wystarczy zacząć pić soki. Wyciskarka do soku z owoców i warzyw jest znakomitym sposobem na owoce i warzywa, ponieważ w takiej formie nigdy one sie nam nie znudzą. Na samą myśl picia codziennie rano szklanki świeżego soku można mieć ochotę położyć się do łóżka, aby poranek zjawił się szybciej. To niesamowicie smaczny sposób, dzięki któremu każdy może zadbać o lepsze zdrowie i kondycję. Soki wyciskane w domu mają przewagę nad całymi owocami, ponieważ wchłanialność wartości odżywczych w takiej formie jest znacznie lepsza. Zjadając owoce organizm musi zadziałać jak wyciskarka do soków, dlatego nie jest w stanie przyswoić tak dużej ilości witamin i wartościowych składników. Dostarczając mu wyciśnięty sok dajemy mu możliwość łatwiej pracy, dzięki czemu organizm jest w stanie wchłonąć nawet kilka razy więcej witamin. Soki trawione są w kilkanaście minut, natomiast całe owoce to już kilka godzin pracy organizmu.

Soki ze sklepu

Reklamy próbują nas zapewnić, że kupując soki w sklepach możemy zaoszczędzić pieniądze i dostarczyć organizmowi taką samą ilość witamin jak w przypadku wyciskanego własnoręcznie soku. Nie ma w tym w ogóle prawdy, ponieważ pasteryzacja soku, czyli podgrzanie do wysokiej temperatury, pozbawia go dużej ilości cennych składników, które zawiera jedynie sok wyciśnięty ze świeżych owoców.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)